Автор: Сиймур Хърш, . Следвайте Гласове в The New York Times го

...
Автор: Сиймур Хърш, . Следвайте Гласове в The New York Times го
Коментари Харесай

Как Америка извади от строя Северен поток - цялото разследване на Сиймур Хърш

Автор: Сиймур Хърш, . Следвайте " Гласове " в
The New York Times го назова „ тайнственост “, само че Съединените щати са направили секретна морска интервенция, която е държана в загадка – до този миг.


Решението на Байдън да саботира газопроводите пристигна след повече от девет месеца секрети диспути в средите на националната сигурност във Вашингтон.
Центърът за подводни действия и избавителни интервенции на Военноморските сили на Съединени американски щати се намира на място, което е също толкоз незнайно, колкото и името му – надолу след тогавашния селски път в селския регион на Панама Сити, понастоящем преуспяващ курортен град в югозападната част на Флорида, на 70 благи южно от границата с Алабама. Комплексът на Центъра е също толкоз необикновен, колкото и местоположението му – сива бетонна конструкция от времето след Втората международна война, с тип на професионална гимназия в западната част на Чикаго. Обществена пералня и учебно заведение по танци се намират от другата страна на настоящия четирилентов път.
От десетилетия Центърът образова висококвалифицирани дълбоководни водолази, които в миналото са били разпределяни в американски военни елементи по целия свят и са способни да се гмуркат с механически средства, с цел да правят както положителни каузи – потребление на експлозиви С4 за разчистване на пристанища и плажове от парчета и невзрвивени муниции, по този начин и неприятни неща, като взривяване на непознати нефтени платформи, замърсяване на всмукателни клапани на подводни електроцентрали, разрушение на шлюзове на значими корабни канали. Центърът в Панама Сити, който се гордее с втория по величина закрит плувен басейн в Америка, беше идеалното място за набиране на най-хубавите и най-мълчаливите ученици на водолазното учебно заведение, които предишното лято сполучливо извършиха това, за което бяха упълномощени, на 260 фута под повърхността на Балтийско море.

Според източник, директно осведомен с оперативното обмисляне, през юни предходната година водолазите от Военноморските сили, настоящи под прикритието на необятно рекламирано обучение на НАТО в средата на лятото, известно като, са сложили експлозиви с отдалечено задействане, които три месеца по-късно са унищожили три от четирите тръби на газопровода Северен поток.
Два от тръбопроводите, известни като " Северен поток-1 ", повече от 10 години доставяха Германия и огромна част от Западна Европа с на ниска цена съветски природен газ. Втората двойка тръбопроводи, наречена " Северен поток-2 ", е издигната, само че към момента не е в употреба. Сега, когато съветските войски се струпват на украинската граница и се очератва най-кървавата война в Европа от 1945 година насам, президентът Джоузеф Байдън вижда в тръбопроводите средство, посредством което Владимир Путин може да употребява природния газ за своите политически и териториални упоритости.
Потърсена за коментар, Адриен Уотсън, представител на Белия дом, съобщи в имейл:
„ Това е неистина и цялостна небивалица. “
Тами Торп, представител на Централното разследващо ръководство, също написа:
„ Това изказване е напълно и изцяло погрешно. “
Решението на Байдън да саботира тръбопровода пристигна след повече от девет месеца строго секретни диспути из общността за национална сигурност във Вашингтон по отношение на най-хубавият метод за реализиране на тази цел. През по-голямата част от това време въпросът беше не дали, а по какъв начин да се реализира тази задача, без да бъде очевидно чия е отговорността.
Съществуваше значима бюрократична причина да се разчита на възпитаниците от Школата за водолази в Панама Сити. Водолазите бяха единствено от Военноморските сили, а не членове на американското Командване на специфичните елементи, чиито секрети интервенции би трябвало да се рапортуват на Конгреса и авансово да се осведомят управленията на Сената и Камарата на предтсавителите – така наречен. Администрацията на Байдън правеше всичко допустимо да избегне приключване на информация, защото планирането се извършваше в края на 2021 година и през първите месеци на 2022 година.
Президентът Байдън и неговият външнополитически екип – съветникът по национална сигурност Джейк Съливан, държавният секретар Тони Блинкен и Виктория Нюланд, змаестник-държавен секретар по политическите въпроси – показваха гласно и поредно своята неприязън към двата газопровода, които вървяха редом един до различен в продължение на 750 благи под Балтийско море от две разнообразни пристанища в североизточна Русия покрай естонската граница, по-късно около датския остров Борнхолм, и завършваха в северна Германия.
Директният маршрут, посредством който се заобикаляше нуждата от пренос през Украйна, беше удобен за немската стопанска система, която се радваше на обилие от на ниска цена естествен съветски газ, задоволителен за работата на фабриките и отоплението на домовете, като в същото време позволяваше на немските дистрибутори да продават остатъците с облага в цяла Западна Европа. Действия, които биха могли да бъдат проследени и свързани с администрацията на Съединени американски щати, биха били в нарушаване на техните обещания да сведат до най-малко директния спор с Русия. Секретността беше от значително значение.
Още от първите дни на " Северен поток-1 ", Вашингтон и неговите анти-руски сътрудници от НАТО гледаха на този план като на опасност за Западното владичество. Холдинговото сдружение, което стои зад него,, е записано в Швейцария през 2005 година в партньорство с " Газпром " – обществено търгувана съветска компания, която носи големи облаги на акционерите и е доминирана от олигарси, за които се знае, че са в мрежата на Путин. " Газпром " управлява 51% от сдружението, а четири европейски енергийни компании – една във Франция, една в Нидерландия и две в Германия – си поделят останалите 49% от акциите и имат право да управляват продажбите надолу по веригата на евтиния природен газ на локални дистрибутори в Германия и Западна Европа. Печалбите на " Газпром " се споделят с съветското праивтелство, като през някои години приходите на страната от петрол и природен газ се от годишния бюджет на Русия.
Политическите опасения на САЩ бяха действителни. Сега Путин щеше да има спомагателен и доста нужен значителен източник на доходи, а Германия и останалата част от Западна Европа щяха да станат подвластни от евтиния природен газ, доставян от Русия, като в същото време щеше да намалее зависимостта на Европа от Америка. Всъщност се случи тъкмо това. Много германци виждаха " Северен поток-1 " като част от осъществяването на фамозната доктрина на някогашния канцлер Вили Бранд за Остполитик, която щеше да разреши на следвоенна Германия да възвърне себе си и други европейски страни, разрушени през Втората международна война, наред с други начинания, като употребява на ниска цена съветски газ за зареждането на проспериращ западноевропейски пазар и комерсиална стопанска система.
Според НАТО и Вашингтон " Северен поток-1 " беше задоволително рисков, само че " Северен поток-2 ", чието създаване., след утвърждение от немските регулаторни органи, щеше да удвои количеството на ниска цена газ, което да бъде разполагаем на Германия и Западна Европа. Вторият газопровод също по този начин щеше да обезпечи задоволително газ за повече от 50% от годишното ползване на Германия. Напрежението сред Русия и НАТО непрестанно ескалираше, подкрепено от нападателната външна политика на администрацията на Байдън.
Съпротивата против " Северен поток-2 " се разпали в навечерието на встъпването в служба на Байдън през януари 2021 година, когато републиканците от Сената, водени от Тед Круз от Тексас, неведнъж повдигнаха въпроса за политическата опасност от евтиния съветски природен газ по време на чуването за одобряване на Блинкен като държавен секретар. Сенатът, до този миг единен, сполучливо беше приел закон, който, както Круз сподели на Блинкен, „ спря [газопровода] на място “. Германското държавно управление, ръководено тогава от Ангела Меркел, щеше да окаже голям политически и стопански метод за стартиране в употреба на втория газопровод.
Ще се опълчи ли Байдън на германците? Блинкен сподели „ да “,, че не е обсъждал съответните визии с бъдещия президент. „ Знам твърдото му разбиране, че това е неприятна концепция – Северен поток 2 “, сподели той. „ Знам, че той ще желае от нас да използваме всички средства за увещание, с които разполагаме, с цел да убедим нашите другари и сътрудници, в това число Германия, да не не престават напред с този план. “
Няколко месеца по-късно, когато построяването на втория водопровод наближаваше своя край, Байдън се задейства. През май същата година администрацията направи и анулира глобите против Nord Stream AG, а, че опитите за прекъсване на газопровода посредством наказания и дипломация „ постоянно са били неосъществими “. Зад кулисите се говореше, че, който по това време бе изправен пред опасността от съветска инвазия, да не подлага на критика този ход.
Последствията бяха незабавни. Републиканците в Сената, водени от Круз, оповестиха незабавна обсада на всички външнополитически кандидатури на Байдън и забавиха приемането на законопроекта за годишния бюджет за защита с месеци, чак до есента. По-късно „ Политико “ във връзка с втория съветски газопровод като „ единственото решение, което заплаши програмата на Байдън даже повече от безредното евакуиране от Афганистан “.
Администрацията беше в усложнение, макар че получи пролонгация за рецесията в средата на ноември, когато немските енергийни регулатори на втория газопровод Северен поток 2. Цените на природния газ, на фона на растящите опасения в Германия и Европа, че прекъсването на газопровода и възходящата опция за война сред Русия и Украйна ще доведат до доста нежелана студена зима. За Вашингтон не беше ясно каква е позицията на Олаф Шолц, новоназначения канцлер на Германия. Месеци по-рано, след загубата в Афганистан, Шолц обществено поддържа апела на френския президент Еманюел Макрон за по-автономна външна европейска политика в тирада в Прага, очевидно намеквайки за по-малка взаимозависимост от Вашингтон и неговите непостоянни дейности.
През цялото това време съветските войски продължаваха злокобно да се струпват по границата с Украйна, а към края на декември повече от 100 000 бойци бяха в подготвеност да нанесат удар от Беларус и Крим. Тревогата във Вашингтон растеше, като се имаше поради и оценката на Блинкен, че броят на тези войски може да бъде „ подсилен в къс период “.
Вниманието на администрацията още веднъж беше ориентирано към Северен поток. Докато Европа оставаше подвластна от тръбите за на ниска цена природен газ, Вашингтон се опасяваше, че страни като Германия няма да са склонни да предоствят на Украйна парите и оръжията, нужни за победа над Русия.
Именно в този обезпокоителен миг Байдън упълномощи Джейк Съливан да събере междуведомствена група, която да изготви проект.
Трябваше да се обсъдят всички разновидности. Но щеше да се появи единствено един.
Планирането
През декември 2021 година, два месеца преди първите съветски танкове да навлязат в Украйна, Джейк Съливан свика съвещание на новосформираната работна група – мъже и дами от Обединения комитет на началник-щабовете, Централно разузнавателно управление на САЩ, Държавния департамент, Министерството на финансите – и изиска рекомендации по какъв начин да се отговори на идната инвазия на Путин.
Това щеше да бъде първата от поредност свръхсекретни срещи в охранявана стая на последния етаж на Old Executive Office Building в съседство с Белия дом, където се обитаваше и Консултативният съвет по външно разузнаване към президента. Последваха нормалните диалози, които в последна сметка доведоха до решителен прелиминарен въпрос: Препоръката, която групата ще изпрати към президента, би трябвало ли да бъде обратима, каквито са да вземем за пример още един транш наказания и валутни ограничавания, или да бъде необратима – т.е. кинетични дейности, които не могат да бъдат анулирани?
Според източника, директно осведомен с процеса, на участниците е станало ясно, че Съливан е възнамерявал групата да изготви проект за унищожаването на двата газопровода " Северен поток " и че по този метод е изпълнявал желанието на президента.

Виктория Нюланд, Антъни Блинкен и Джейк Съливан.
По време на идващите няколко срещи участниците разискват разновидностите за офанзива. Военноморските сили оферират да се употребява новопостъпила в употреба подводница за директна офанзива на газопровода. Военновъздушните сили разискват опцията за стартиране на бомби със закъснителни взриватели, които биха могли да бъдат задействани отдалечено. От Централно разузнавателно управление на САЩ декларират, че каквото и да се направи, то би трябвало да бъде скрито. Всички участници схващат какъв е залогът. „ Това не са детски неща “, споделя източникът. Ако офанзивата може да се наблюдава до Съединените щати, „ това е акт на война. “
По това време Централно разузнавателно управление на САЩ се управлява от Уилям Бърнс, сдържан някогашен дипломат в Русия, който е работил като заместник-държавен секретар в администрацията на Обама. Бърнс бързо упълномощава работна група на Управлението, чиито ad hoc членове включват – по случайност – човек, който е осведомен с опциите на дълбоководните водолази на Военноморските сили в Панама. През идващите няколко седмици членовете на работната група на Централно разузнавателно управление на САЩ стартират да създават проект за секретна интервенция, при която ще бъдат употребявани дълбоководни водолази за предизвикателство на детонация на газопровода.
Подобно нещо е правено и преди. През 1971 година от към момента неразкрити източници, че две значими елементи на съветския военноморски флот споделят посредством подводен кабел, заровен в Охотско море, на далекоизточното крайбрежие на Русия. Кабелът свързвал районното командване на военноморските сили с централата на континента във Владивосток.
Някъде в региона на Вашингтон, под надълбоко прикритие е образуван селекциониран екип от оперативни служащи на Централното разследващо ръководство и Агенцията за национална сигурност, които създават проект благодарение на водолази от Военноморски сили, включващ модифицирани подводници и дълбоководен избавителен автомобил и след голям брой опити и неточности съумяват да открият съветския кабел. Водолазите слагат на кабела комплицирано подслушвателно устройство, което сполучливо прихваща съветския трафик и го записва на записваща система.
Агенцията за национална сигурност научава, че висши съветски военноморски офицери, уверени в сигурността на информационната си връзка, беседват със свои сътрудници без криптиране. Записващото устройство и лентата му трябвало да се подменят всеки месец и планът се развива радостно в продължение на 10 години, до момента в който не трябва злепоставен от 44-годишен граждански механик на Агенцията, на име, който владее свободно съветски език. През 1985 година Пелтън е предаден от съветски беглец и е наказан на затвор. Руснаците му заплащат единствено 5000 $ за откриване на информацията, за други предоставени от него оперативни данни, които в никакъв случай не са били оповестени.
Тази сполучлива подводна интервенция с кодово име „ Айви Белс “ е била новаторска и рискована за времето си и е донесла скъпи сведения за желанията и планирането на съветския флот.
Въпреки това, междуведомствената група в началото е скептично настроена към ентусиазма на Централно разузнавателно управление на САЩ за загадка дълбоководна офанзива. Има прекалено много въпроси без отговор. Водите на Балтийско море се патрулират интензивно от съветския флот и няма петролни платформи, които да се употребяват за прикритие на водолазна интервенция. Ще би трябвало ли водолазите да вървят в Естония, тъкмо от другата страна на границата с съветските докове за зареждане на природен газ, с цел да упражняват за задачата? На Агенцията е обяснено: „ Това ще бъде цялостно крушение “.
По време на „ цялата тази конспирация “, споделя източникът, „ някои чиновници от Централно разузнавателно управление на САЩ и Държавния департамент споделят, „ Не правете това. Това е неуместно и ще бъде политически призрачен сън, в случай че излезе нескрито. “
Въпреки това при започване на 2022 година работната група на Централно разузнавателно управление на САЩ рапортува на междуведомствената група на Съливан: „ Имаме метод да взривим тръбопроводите. “
Това, което последва, беше зашеметяващо. На 7 февруари, по-малко от три седмици преди очевидно неизбежното съветско навлизане в Украйна, Байдън се срещна в кабинета си в Белия дом с немския канцлер Олаф Шолц, който, след известно съмнение, към този момент беше твърдо в американския тим. На последвалия брифинг за пресата Байдън демонстративно съобщи: „ Ако Русия нахлуе..., към този момент няма да има Северен поток 2. Ние ще сложим завършек на този план. “

Двайсет дни по-рано заместник-министър Нюланд беше отправила същото по смисъл обръщение на брифинг на Държавния департамент, което бе едва отразено в пресата. „ Искам да ви кажа доста ясно през днешния ден “, сподели тя в отговор на въпрос, „ Ако Русия нахлуе в Украйна, по един или различен метод " Северен поток-2 " няма да се придвижи напред. “

Няколко от лицата, участващи в планирането на задачата за тръбопровода, са разтревожени от тези изказвания, защото ги считат за косвени препратки към саботажа.
„ Беше все едно да сложим атомна бомба в Токио и да кажем, че ще я взривим. “, споделя източникът. „ Планът предвиждаше опциите да бъдат изпълнени след нашествието и да не се обявяват обществено. Байдън просто не го е схванал, или го е пренебрегнал. “
Недискретността на Байдън и Нюланд, в случай че е била такава, може да е разочаровала някои от планиращите. Но това основава и опция. Според източника, някои от висшите чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ преценят, че „ взривяването на газопровода към този момент не може да се смята за скришен вид, тъй като президентът преди малко разгласи, че знаем по какъв начин да го създадем. “
Планът за взривяването на " Северен поток " 1 и 2 ненадейно е намален от секретна интервенция, за която е належащо да бъде осведомен Конгресът, до интервенция, която се смята за строго секретна разследваща интервенция с военна поддръжка от страна на Съединени американски щати. Съгласно закона, изясни източникът, „ към този момент нямаше правно условие да се рапортува на Конгреса за интервенцията. Всичко, което трябваше да се направи в този момент, е просто да я извършат, само че тя към момента трябваше да бъде секретна. Руснаците имат великолепно наблюдаване в Балтийско море. “
Членовете на работната група на Агенцията за национална сигурност нямат директен контакт с Белия дом и нямат самообладание да схванат дали президентът има поради това, което е споделил – т.е. дали задачата към този момент предстои на осъществяване. Източникът си спомня: „ Бил Бърнс се връща и споделя: Направете го. “

Норвежките военноморски сили бързо намират подобаващото място, в плитчините на няколко благи от датския остров Борнхолм...
Операцията
Норвегия е идеалното място за осъществяване на задачата.
През последните няколко години на рецесия сред Изтока и Запада американската войска доста разшири наличието си в Норвегия, чиято западна граница се простира на 1400 благи около северната част на Атлантическия океан и се слива с Русия над Северния полярен кръг. Пентагонът сътвори високоплатени работни места и контракти, на фона на няколко локални несъгласия, като влага стотици милиони долари за модернизиране и разширение на оборудванията на американските военноморски и военновъздушни сили в Норвегия. Новите действия включваха най-много модернизиран радар, със синтетична апертура, надалеч на север, който можеше да проникне надълбоко в Русия и беше пуснат в деяние тъкмо сега, когато американското разузнаване загуби достъп до редица обекти за подслушване на далечни дистанции в Китай.
Наскоро обновената американска база за подводници, която беше в развой на създаване от години, и в този момент в тясно съдействие с норвежките си сътрудници, с цел да следят и шпионират огромен съветски нуклеарен редут на 250 благи на изток, на полуостров Кола. Америка също по този начин доста в северната част на страната и достави на норвежките военновъздушни сили флотилия от, създадени от Boeing, с цел да укрепи далечното шпиониране на Русия.
В подмяна на това норвежкото държавно управление през ноември предходната година одобри Допълнително съглашение за съдействие в региона на защитата (SDCA), с което разгневи либералите и някои умерени депутати в своя парламент. в избрани „ контрактувани региони “ на север над американски бойци, упрекнати в закононарушения отвън базата, както и над норвежки жители, които са упрекнати или обвинени, че пречат на работата в базата.
Норвегия е измежду първите страни, подписали контракта за НАТО през 1949 година при започване на Студената война. Днес висш главнокомандващ на НАТО е Йенс Столтенберг, уверен антикомунист, който в продължение на осем години е министър-председател на Норвегия, преди да заеме високия пост в НАТО с американска поддръжка през 2014 година. Той е последовател на извънредно твърдия метод във всичко по отношение на Путин и Русия и си сътрудничи с американското разузнаване още от времето на Виетнамската война. Оттогава и до в този момент му се гласоподава цялостно доверие. „ Той е ръкавицата, която пасва на американската ръка “, споделя източникът.
Планиращите във Вашингтон знаят, че би трябвало да отидат в Норвегия. „ Те ненавиждаха руснаците, а норвежкият флот беше цялостен с превъзходни моряци и водолази, които имаха опит от генерации в извънредно печелившите дълбоководни изследвания за петрол и газ “, споделя източникът. Освен това ня тях може да се има вяра, че ще запазят задачата в загадка. (Възможно е норвежците да са имали и други ползи. Разрушаването на Северен поток – в случай че американците съумеят да го осъществят – би разрешило на Норвегия да продава доста повече личен природен газ на Европа.)
Някъде през март няколко членове на екипа отлитат за Норвегия, с цел да се срещнат с норвежките секрети служби и военноморските сили. Един от основните въпроси е тъкмо къде в Балтийско море е най-подходящото място за слагане на експлозивите. " Северен поток " 1 и 2, всеки с по два комплекта тръбопроводи, бяха отдалечени един от различен с малко повече от миля в по-голямата част от трасето до стигането им в пристанището Грайсвалд в крайния североизток на Германия.
Норвежките военноморски сили бързо намират подобаващото място – в плитките води на Балтийско море, на няколко благи от датския остров Борнхолм.
Тръбопроводите са ситуирани на повече от една миля един от различен по морското дъно на дълбочина от единствено 260 фута. Това би било в обсега на водолазите, които, действайки от норвежки миноловец клас „ Алта “, щяха да се гмурнат със примес от О2, азот и хелий в резервоарите си и да слагат завършени заряди С4 върху четирите тръбопровода с бетонни защитни покрития. Това щеше да бъде досадна, трудоемка и рискова работа, само че водите край Борнхолм имат и друго преимущество – няма огромни приливни течения, които биха създали задачата на водолазите доста по-трудна.

След малко изследване, американците са подготвени.
В този миг в играта още веднъж се включва неразбираемата група за дълбоководно гмуркане на Военноморските сили в Панама Сити. Дълбоководните школи от Панама Сити, чиито курсисти участваха в „ Айви Белс “ са считани за нежелана кал от елитните ученици на Военноморската академия в Анаполис, за които най-често е предначертана славата на тюлени, водачи на изтребители или подводничари. Ако някой би трябвало да стане „ черна обувка “- т.е. член на по-малко влиятелното командване на надводни кораби, постоянно получава работа най-малко на унищожител, крайцер или кораб-амфибия. Най-малко бяскава от всички е минната сфера. Нейните водолази в никакъв случай не се появяват в холивудските филми или на кориците на известните списания.
„ Най-добрите водолази с подготовка за дълбоководно гмуркане са тясна общественост и единствено най-хубавите от тях бяха подбрани за интервенцията и им бе казано да се приготвят да бъдат извикани в Централно разузнавателно управление на САЩ във Вашингтон “, споделя източникът.
Норвежците и американците към този момент имат мястото и оперативните служащи, само че има и друго пристеснение – всяка необикновена подводна активност във водите край Борнхолм би могла да притегли вниманието на шведския или датския флот, които биха могли да оповестят за нея.
Дания също е една от първите страни, подписали контракта за НАТО и е известна в разследващата общественост със специфичните си връзки с Обединеното кралство. Швеция беше подала молба за участие в НАТО и беше демонстрирала огромни умения в ръководството на своите подводни звукови и магнитни сензорни системи, които сполучливо наблюдават съветските подводници, които от време на време се появяват в отдалечените води на шведския архипелаг и са принудени да излязат на повърхността.
Норвежците се причисляват към задачата на американците, настоявайки, че някои висши чиновници в Дания и Швеция би трябвало да бъдат осведомени в общи линии за възможна водолазна активност в региона. Така висшестоящ чиновник би могъл да се намеси и да не допусне докладване по веригата на командването и по този метод изолира интервенцията по тръбопровода. „ Това, което им е било казано, и това, което са знаели, съзнателно са се различавали “, сподели ми източникът. (Норвежкото посолство, помолено да разяснява тази история, не отговори.)
Норвежците са основни за решаването и на други спънки. Знае се, че съветският флот разполага с технология за наблюдаване, способна да вижда и задейства подводни мини. Американските взривни устройства би трябвало да бъдат замаскирани по метод, който да наподобява за съветската система като част от естествения декор – нещо, което изисква адаптиране към характерната соленост на водата. Норвежците имат решение.
Норвежците имат решение и на основния въпрос по кое време да се организира интервенцията. През последните 21 години всяка година през юни американският Шести флот, чийто флагмански транспортен съд е основан в Гаета, Италия, южно от Рим, спонсорира огромно обучение на НАТО в Балтийско море, в което вземат участие десетки съюзнически кораби от целия район. Настоящото обучение, което би трябвало да се организира през юни, ще дъбе известно като Норвежците оферират това да бъде идеалното прикритие за слагане на мините.
Американците обезпечават един жизненоважен детайл – те убеждават уредниците от Шести флот да прибавят към програмата извършения за научноизследователска и развойна активност., включва Шести флот в съдействие с „ изследователските военни центрове “ на Военноморски сили. Учението на море ще се организира край крайбрежията на остров Борнхолм и ще включва екипи от водолази на НАТО, които ще слагат мини, а състезаващите се екипи ще употребяват най-новите подводни технологии, с цел да ги открият и унищожат.
Това е по едно и също време потребно упражнение и гениално прикритие. Момчетата от Панама Сити щяха да си свършат работата и експлозивите С4 щяха да бъдат на мястото си до края на BALTOPS 22, като към тях щеше да бъде прикован 48-часов таймер. Всички американци и норвежци към този момент щяха да са изчезнали още преди първата детонация.
Дните се отброяват. „ Часовнкикът тиктакаше, а ние бяхме покрай осъществяването на задачата “, споделя източникът.
И тогава, Вашингтон размисля. Бомбите въпреки всичко щяха да бъдат заложени по време на BALTOPS, само че Белият дом се притесняваше, че двудневният период за взривяването им ще е прекомерно покрай края на учението и ще стане ясно, че Америка е взела участие.
Вместо това, Белият дом има ново искане: „ Могат ли момчетата на терен да измислят някакъв метод да взривят тръбопроводите по-късно по команда? “
Някои членове на организационния екип са ядосани и разочаровани от привидната колебливост на президента. Водолазите от Панама Сити неведнъж са упражнявали слагането на С4 върху тръбопроводите, както би станало по време на BALTOPS, само че в този момент екипът в Норвегия би трябвало да измисли метод Байдън да получи това, което желае – опцията да издаде заповед за сполучливо осъществяване в определен от него миг.
Задаването на случайна смяна в последния миг е нещо, с което Централно разузнавателно управление на САЩ е привикнало да се оправя. Но то също по този начин възобнови опасенията на някои фигури по отношение на нуждата и законността на цялата интервенция.
Тайните заповеди на президента припомнят и за алтернативата на Централно разузнавателно управление на САЩ от времето на Виетнамската война, когато президентът Джонсън, изправен пред възходящите настроения против войната, подрежда на Управлението да наруши устава си – който категорично не разрешава действия на територията на Америка – като шпионира антивоенни водачи, с цел да откри дали те са следени от комунистическа Русия.
В последна сметка Управлението се съгласява и през 70-те години на 20 векстава ясно какъв брой надалеч са били подготвени да стигнат. След свадите „ Уотъргейт “ последваха вестникарски разкрития за шпионирането на американски жители от страна на Управлението, за присъединяване му в убийства на задгранични водачи и за подкопаването на социалистическото държавно управление на Салвадор Алиенде.
Тези разкрития доведоха до трагична поредност от чувания в Сената в средата на 70те години на предишния век, водени от Франк Чърч от Айдахо, по време на които стана ясно, че Ричрд Хелмс, тогавашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, е считал, че е задължен да прави това, което президентът желае, даже това да значи нарушение на закона.
В непубликувани показания при закрити порти Хелмс с оскърбление изяснява, че „ имаш съвсем Непорочно зачатие, когато правиш нещо “ по загадка заповед от президента. „ Независимо дали е вярно или неверно да го имаш, Централно разузнавателно управление на САЩ работи по разнообразни от всяка друга част на държавното управление правила и съществени положения. “ По създание той изясни на Сенаторите, че като началник на Централно разузнавателно управление на САЩ е считал, че работи за Короната, а не за Конституцията.
Американците, работещи в Норвегия, оперират при същата динамичност и прилежно стартират работа по новия проблем – по какъв начин да детонират отдалечено експлозивите С4 по заповед на Байдън. Задачата е доста по-сожна, в сравнение с тези във Вашингтон схващат. Екипът в Норвегия няма по какъв начин да знае по кое време президентът ще натисне бутона. Дали това ще стане след няколко седмици, след доста месеци, след половин година или по-дълго?
С4, прикован към тръбопроводите, щеше да бъде задействан от сонарен буй, спуснат от аероплан в къси периоди, само че процедурата планува най-модерната технология за обработка на сигнали. Веднъж сложени, устройствата за отсрочено задействане, прикрепени към всеки от четирите тръбопровода, биха могли да бъдат задействани инцидентно от комплицираната комбинация от фонови шумове в мощно натовареното Балтийско море – от близки и далечни кораби, подводни сондажи, сеизмични събития, талази и даже морски жители. За да се избегне това, сонарният буй, откакто бъде подложен на мястото му, ще излъчва поредност от неповторими нискочестотни звуци, сходни на тези, издавани от флейта или пиано, които ще бъдат разпознавани от таймера, като след авансово заложени часове забавяне той ще задейства експлозивите. („ Искате сигнал, който да е задоволително резистентен, тъй че никой различен сигнал да не може инцидентно да изпрати подтик, който да детонира експлозивите “, ми сподели доктор Теодор Постол, почетен професор по просвета, технологии и политика на националната сигурност в Масачузетския софтуерен институт. Постол, който е работил като теоретичен консултант на началника на военноморските интервенции на Пентагона, съобщи, че казусът, пред който е изправена групата в Норвегия поради забавянето на Байдън, е въпрос на случайност. „ Колкото по-дълго експлозивите са във водата, толкоз по-голям е рискът от инцидентен сигнал, който да задейства бомбите. “)
На 26 септември 2022 година аероплан за наблюдаване Р8 на норвежките военноморски сили прави на пръв взор обикновен полет и пуска сонарния буй. Сигналът се популяризира под водата, първо до " Северен поток-2 ", а по-късно и до " Северен поток-1 ". Няколко часа по-късно мощните експлозиви С4 са задействани и три от четирите тръбопровода бяха извадени от употреба. В рамките на няколко минути басейни с метан, останал в разрушените тръби, можеха да се виждат по повърхността на водата, а светът научи, че се е случило нещо необратимо.
Отзвук
Непосредствено след взривяването на тръбопровода американските медии го отразяват като неразгадана тайнственост., като тази версия беше подхранвана от добре пресметнати приключвания на информация от Белия дом, само че без да се уточни явен претекст за сходен акт на авто-саботаж, с изключение на елементарното възмездие. Няколко месеца по-късно, когато стана ясно, че съветските управляващи тихомълком са получавали оценки за разноските по ремонта на тръбопроводите, като „ усложняваща теориите по отношение на причинителя “ на офанзивата. Нито един от огромните американски вестници не се задълбочи над по-ранните закани към тръбопроводите, отправяни от Байдън и заместник-държавния секретар Нюланд.
И макар че по този начин и не стана ясно за какво Русия би се пробвала да унищожи личния си рентабилен газопровод, по-красноречива аргументация за дейностите на президента пристигна от държавния секретар Блинкен. Запитан на конференция през септември предходната година за последствията от задълбочаващата се енергийна рецесия в Западна Европа, като евентуално добър:
„ Това е голяма опция един път вечно да премахнем зависимостта от съветската сила и по този метод да отнемем опцията на Владимир Путин да употребява силата като оръжие за реализиране на имперските си проекти. Това е доста значимо и предлага големи стратегически благоприятни условия за идващите години, само че в това време сме решени да създадем всичко допустимо, с цел да се уверим, че последствията от всичко това няма да бъдат понесени от жителите в нашите страни или, в този смисъл, по света. “
Неотдавна Виктория Нюланд изрази удовлетворение от отпадането на най-новия газопровод. В края на януари, свидетелствайки по време на чуване пред сенатската Комисия по външни връзки, тя сподели на сенатор Тед Круз: „ Подобно на Вас, и аз мисля, и съм удовлетворена, както и администрацията е доста удовлетворена от обстоятелството, че Северен поток 2 към този момент е, както обичате да казвате, парче метал на дъното на морето. “
Източникът имаше доста по-непринудено мнение за решението на Байдън да саботира повече от 1500 благи водопровод на Газпром с наближаването на зимата. Думите му за президента бяха: „ Е, би трябвало да принзая, че индивидът има чифт топки. Той сподели, че ще го направи, и го направи. “
Запитан за какво съгласно него руснаците не са съумели да реагират, той отговори цинично: „ Може би желаят да имат опцията да създадат същите неща, които направиха Съединени американски щати. “
„ Това беше прелестна история под прикритие. “, продължи той. „ Зад нея беше цяла загадка интервенция, с специалисти, сложени на място и съоръжение, работещо по скришен сигнал. “
„ Единственият минус беше решението да се извърши. “
 
Източник: 
Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова
Още от Сиймур Хърш: 
 
 
09 Фев 2023144608 Фев 2023251207 Фев 2023120106 Фев 2023302706 Фев 202332605 Фев 2023695КоментариПрез цялото това време съветските войски продължаваха злокобно да се струпват по границата с Украйна, а към края на декември повече от 100 000 бойци бяха в подготвеност да нанесат удар от Беларус и Крим.09 Фев 2023 15:07ч.
необичайно изречение...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Том Круз09 Фев 2023 15:10ч.
Хубава публикация, въпреки и малко поразкрасена, най-вероятно тъкмо нещо сходно се е случило. Ако това в действителност е уеб страницата на Сиймор Хърш... малко е необичайно по какъв начин дядо ти на 85 години отваря блог и почва да написа... и за момента това е единствената публикация там.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати forsvaret09 Фев 2023 16:59ч.
Не бе, извънземните от 6-то измерение на вселената са го написали. Те са ядосани на Путин по тази причина.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Лекуващ лекар09 Фев 2023 17:00ч.
Всичко това за жалост е още веднъж от прекомерно меката и нерешителна политика на Путин. На елементарните руснаци от дълго време им писна от празните приказки и изразяването на " озабоченность " и никакви ответни дейности. Варианти за противопоставяне има доста, близкия космос гъмжи от шпионски спътници, които чакат да бъдат свалени, кабелите сред Европа и Америка, трябваше да бъдат прекратени незабавно след гърмежите. Активите на американските компании в Русия, трябваше да бъдат замразени от дълго време. За обстановката в УСрайна изобщо не може да се приказва. В момента от цялата обстановка печелят американските корпорации и глобалистките дегенерати. На изток обстановката е " кучетата си лаят, бизнеса си върви "!!!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати читател09 Фев 2023 17:03ч.
Може да е опитвал да пусне да тази публикация в типичен медии, само че да са му отказали. И по тази причина да е отворил блог - с цел да има опция да я разгласява.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати nan09 Фев 2023 15:10ч.
даже децата знаят, кой е виновен за терористичната офанзива над СП1 и 2. Въпросът е какво следва отсам н
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР